Kribergsbloggen

Kribergsbloggen

Som en döende aborre

KribergPosted by S-O Åström 2008-08-20 17:07:30

Apropå alla udda grenar i OS så kom jag att tänka på en tävling som jag bevittnade i Voukatti i norra Finland, alldeles i närheten av ryska gränsen.
Jag och flera andra från Västerbotten deltog i ett träningsläger vid Voukattin Urheilopisto.
En kväll besökte vi ett litet nöjesfält i utkanten av samhället. I ett tält skulle det bli gyttjebrottning.
Vi löste inträde i tältöppningen av en äldre skäggprydd man som påstod att han var från Grisbacka i Umeå. Hur hade han hamnat i den här avkroken?
Nåväl, vi bänkade oss framför en fyrkant på några kvadratmeter som var fylld med grålera.
Efter ett tag kom en domare in. Han ropade in den första deltagaren som var en lång och undernärd kille. Herregud, tänkte vi. Han kommer inte att ha någon chans.
Plötsligt faller en stor skugga över honom och publiken.
Utmanaren kommer in, en kvinna som verkade höra hemma ett tiotal viktklasser över killen. Hon vaggade fram mot arenan, domaren blåste till start.
Som väntat var killens strategi att undvika närkamp. Han hoppade i sidled, sprang undan, men till slut hände det oundvikliga. Han halkade i leran. Den voluminösa kvinnan föll över honom. Endast två fötter och en hand syntes under henne. Killen vibrerade som en döende abborre.
Domaren fann för gott att avbryta matchen av humanitära skäl. Kvinnan plockade upp sin motståndare och hand i hand vandrade de ut ur tältet ner mot sjön för att skölja av gråleran inför nästa match.

Jag kommer osökt att tänka på det ryska ordspråket ”den kvinna som agar sin man håller sig rask och rörlig”.

  • Comments(0)//blogg.kriberg.com/#post20